Как да запазим свежестта на храната по-дълго?

Как да запазим свежестта на храната по-дълго?

Няма нищо по-лошо от това да купите прясна храна и да я изхвърлите, защото се е развалила, още преди да имате възможност да я сготвите или да я изядете? Затова събрахме някои интересни съвети как да удължите живота на пресните плодове и зеленчуци.

 

 

 • Отделете различните видове плодове от различните видове зеленчуци

   Вашата купа с плодове започва да изглежда като научен проект за училище само няколко дни, след като сте я напълнили? Това е така, защото някои плодове отделят етилен, който предизвиква по-бързо зреене при другите плодове и зеленчуци, вследствие на което те стават меки или сипкави. За да предотвратите това, дръжте чувствителните на етилен плодове и зеленчуци далеч от другите видове, които отделят този газ. Плодове, които отделят етилен са например кайсии, ябълки, авокадо, банани, киви, праскови, сливи и домати.

   

   

   

 • Тайната за свежестта на ягодите: оцет

   Тайната за удължаване на живота на ягодите е удивително лесна – оцет! Той унищожава бактериите и спорите на плесените, като по този начин удължава живота на тези деликатни плодове. Измийте ягодите в купа с разтвор от три чаши вода и една чаша бял винен оцет. Отцедете в гевгир и изплакнете под течаща вода. След това поставете ягодите в центрофуга за салата върху три слоя кухненска хартия и завъртете внимателно за около 15 секунди или докато ягодите са напълно сухи. След това ги съхранявайте в контейнер с капак, застлан с кухненска хартия.

         

 

 • Вечно зеленото авокадо

   За да не покафенее авокадото, най-добре е да оставите костилката в едната половина и да използвате първо другата половина. Въпреки че вътрешността около костилката се запазва свежа, останалата част от авокадото покафенява лесно. Това е така, защото костилката предпазва от контакт на вътрешността с въздуха. За да предотвратите това, намажете вътрешността на авокадото с лимонов сок. Цитрусовата киселина от лимоновия сок ще забави процеса на покафеняване. За допълнителна защита съхранявайте авокадото във вакуумна опаковка.

   

   

 • Червените подправки - в хладилника

   Подправките не се развалят с времето, но губят аромата и цвета си. Добрата новина е, че когато се съхраняват правилно, подправките запазват качествата си за по-дълго, отколкото предполагате. Съхранявайте червените подправки, например червения пипер, в хладилник. Така те ще запазят цвета и аромата си за по-дълго.

   

   

    

 • Съхранявайте аспержите като цветя

   Това първоначално може да ви се види странно, но стъблата на аспержите са като стъблата на цветята, трябва да са изправени и потопени във вода, за да останат свежи. Така че, когато отнесете аспержите у дома, срежете около един сантиметър от края на стъблата им. Един голям стъклен буркан е идеален за съхранение на връзка аспержи. Напълнете буркана с вода, потопете аспержите и сложете вашия „букет от аспержи“ в хладилника. Не забравяйте да покриете върховете и буркана с найлон, защото в противен случай ще попият аромата на останалите продукти, които съхранявате в хладилника. 

       

Публикувано на 05.05.2020 Полезни съвети 0 1126

КоментирайОтговори

Трябва да сте регистриран потребител за да коментирате.
Сравни 0
Prev
Next

Няма продукти

Да бъде премахнато Доставка
0,00 лв ДДС
0,00 лв Общо

Плати