Различните видове готварски плотове

Различните видове готварски плотове

Керамичният плот е сърцето на всяка кухня. Важно е плота да отговаря напълно на нуждите и предпочитанията на готвача. За щастие има подходящ плот за всеки!

Обикновено правим разлика между самостоятелни керамични котлони и готварски печки - комбиниращи фурна и плот. Самостоятелният керамичен плот има собствени контроли за работа и може да бъде инсталиран практически навсякъде в кухнята. Готварска печка с керамичен котлон и фурна, от друга страна, дава по-малко свобода при дизайна. 

Индукционен плот

На индукционния плот се загрява само тигана, а самия плот остава студен. Това се дължи на специалния начин, по който топлината се предава чрез електромагнитна индукция. За да работи принципът на пренос на топлина, съдовете за готвене трябва да имат магнитна основа. Само така той може да абсорбира енергията от магнитното поле като топлина.

Тъй като плота не се нагрява, с индукционния плот няма опасност от получаване на изгаряния, както при други котлони. Изгорялата храна на плота също е минало. Друго предимство е, че индукцията използва значително по-малко електроенергия. Електромагнитното поле може да бъде прецизно регулирано и осигурява топлина много бързо.

Предимства и недостатъци на индукционните котлони

Предимства:

  • прецизно регулиране на температурата
  • топлината е налице веднага - няма фаза на отопление
  • по-ниска консумация на енергия
  • защита от изгаряния, тъй като само съдовете за готвене, а не зоната за готвене се нагряват

Недостатъци:

  • по-скъпи от керамичните котлони
  • са необходими специални магнитни съдове и тигани

Електрически плот

Електрическите плотове, които работят с електрическа лъчиста топлина, се купуват по-евтино от индукционните котлони, но използват повече енергия и не са толкова безопасни, тъй като зоните за готвене се нагряват интензивно по време на готвене.

Предимства и недостатъци на електрическите котлони

Предимства:

  • сравнително по-ниска цена
  • лесен за използване

Недостатъци:

  • по-голяма консумация на електроенергия от индукционните котлони
  • фази на загряване и след загряване
  • риск от изгаряне от горещи зони за готвене

Газов плот

Газовите котлони са особено популярни при професионалните готвачи и за повечето това е въпрос на философия. Газовите котлони бързо довеждат тенджерите и тиганите до необходимата точна температура. Пламъкът е налице веднага щом котлона се включи и изчезва в момента, в който се изключи. Храната не продължава да се готви и нищо не се изгаря. Днешните газови стъклокерамични котлони са далеч от печките от миналото - както по външен вид, така и по отношение на функционалността.

Предимства и недостатъци на газовите котлони

Предимства:

  • прецизно регулиране на температурата
  • много пряка топлина от пламъка
  • висок емоционален фактор
  • по-ниска консумация на енергия

Недостатъци:

  • изисква се подаване на газ
  • опорите за тигани трябва да се почистват в съдомиялната машина

Публикувано на 01.07.2020 Полезни съвети 0 4724

КоментирайОтговори

Трябва да сте регистриран потребител за да коментирате.
Сравни 0
Prev
Next

Няма продукти

Да бъде премахнато Доставка
0,00 лв ДДС
0,00 лв Общо

Плати